Herra nuhtelee, koska Hän rakastaa

”Kaikkia niitä joita minä pidän rakkaina, minä nuhtelen ja kuritan; ahkeroitse siis ja tee parannus.

Katso, minä seison ovella ja kolkutan; jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan, ja hän minun kanssani.

Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niinkuin minäkin olen voittanut ja istunut Isäni kanssa hänen valtaistuimellensa.

Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.”

Johanneksen ilmestys 3 : 19 – 22

Kun lukee Raamattua, saa huomata, että Sana myös nuhtelee ihmistä, ei vain pelkästään lupaa siunauksia ja ikuista elämää. Ihan niinkuin vanhemmat asettavat rajoja lapsilleen, niin myös Taivaallinen Isä asettaa meille uskoville rajoja.

Taivaan Isän nuhtelu ei ole sellaista kuin on kiusaajan syytökset. Kiusaajaa sanotaan myös ’syyttäjäksi’. Kiusaaja pimentää ihmiseltä toivon ja valon ja yrittää saada ihmisen uskomaan, ettei Jumalan rakkautta tai armoa olekaan olemassa. Taivaan Isä nuhtelee lempeämmin, rakkaudella. Taivaan Isän nuhtelun tarkoituksena on opettaa ihmistä, kuinka hänen tulee elää ja todistaa uskostaan, jotta hän kelpaisi taivasten valtakuntaan. Jeesus tahtoo saattaa meidät perille asti voitokkaasti, vaikka maailma asettaakin kiusauksia.

Me luterilaiset uskomme, että Kristus lunasti meidän syntimme ristillä ja että vain Jumalan armo pelastaa meidät taivasten valtakuntaan. Sen lisäksi uskovan tulee elää Jumalan tahdon mukaista elämää täällä maan päällä, sen verran kuin itsekukin henkilökohtaisilla voimillansa ja ymmärryksellänsä kykenee. Jumala näkee meistä jokaisesta, minkä verran olemme kehittyneet uskon tiellä, eikä Hän vaadi meiltä enempää, kuin mihin juuri sillä hetkellä kykenemme. Mitä enemmän meille annetaan ymmärrystä Sanaa kohtaan, sitä enemmän meiltä vaaditaan.

”Sillä jokaiselta, jolle on paljon annettu, myös paljon vaaditaan; ja jolle on paljon uskottu, siltä sitä enemmän kysytään.”

Luukas 12 : 48

Syvästi uskossa oleva ihminen voi kokea Isän nuhtelua ja opetuksia muutenkin kuin Raamatun Sanan kautta. Isä voi opettaa uskovaa ilmestysten, tapahtumien tai muiden ihmisten kautta.

Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että joku uskovainen tulisi sanallisesti ’nuhtelemaan’ jostakin, vaan se voi tarkoittaa vain sopivalla hetkellä sanottuja oikeita sanoja, jotka avaavat silmämme näkemään elämämme eri tavoin ja aiheuttavat positiivista muutosta, joka on Jumalalle mieleen.

Ilmestykset ovat vahvoja yliluonnollisia näkyjä, joita Jumala näyttää joillekin uskoville hereillä ollessa. Ilmestykset ovat usein profeetallisia koko maailmaa ajatellen, mutta ne voivat kertoa myös seurauksista, joita seuraa, jos ihminen elää Jumalan tahtoa vastaan.

Eräänlaiset tapahtumat voivat myös opettaa ja niihinkin voi liittyä jotain yliluonnollista, jonka on saanut aikaan vain Kaikkivaltias, eikä niitä voi pitää vain sattumana.

Oikeudenmukaisen Jumalan viisaisiin opetuksiin on hyvä luottaa ja ottaa niistä opikseen. Ylpeys on heitettävä syrjään, kun seurataan Jeesusta, sillä ylpeys on kiusaajan aiheuttamaa kapinallisuutta Jumalan tahtoa vastaan. Nöyryys auttaa kasvamaan sekä ihmisenä, että henkilökohtaisessa elävässä uskossa.

”Samoin te, nuoremmat, olkaa vanhemmille alamaiset ja pukeutukaa kaikki keskinäiseen nöyryyteen, sillä Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon.

Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, että hän ajallansa teidät korottaisi, ja heittäkää kaikki murheenne hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen.”

Pietarin toinen kirje 5 : 5 – 6