Kateus on kielletty kymmenessä käskyssä

”Älä himoitse lähimmäisesti huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.”

2. Mooses 20 : 17

Nykyaikaan sijoitettuna tuo käsky voisi kuulua näin : älä kadehdi tai himoitse lähimmäisesi taloa, vaimoa, autoa, tai mitään mikä on hänen omaansa (=hyvä työ, hyvä palkka, kauneus, terveys, ym.)

Kymmenen käskyä ovat rakkauden laki. Jumala kehoittaa käskyissä kunnioittamaan ensin yhtä ainoaa Jumalaa ja pyhäpäivää, sen jälkeen Jumala kehoittaa kunnioittamaan kaikkia ihmisiä, joiden kanssa olemme tekemisissä. Kunnioitus tarkoittaa sitä, ettemme vahingoita ketään toista sanoillamme tai teoillamme.

Kateus on itsekkyyttä. Kateus on sitä, että ihminen ei soisi lähimmäiselle mitään hyvää, vaikka olisi kyseessä ystävä, naapuri tai sukulainen. Haluttaisiin ottaa pois toiselta vaikka katto pään päältä, koska kateus niin riipaisee sydäntä. Sydämenhän pitäisi iloita aidosti lähimmäisen onnesta.

Kateus on ollut sallittua suomalaisessa yhteiskunnassa. Sallivuus näkyy siinä, että kateutta ei häpeillä, vaan se näytetään avoimesti. Kateus on synnyttänyt ihmisten välistä kilpailua ja kilpailu on synnyttänyt ylikulutusta, ylivelkaantumista ja lopulta luonnon ylikuormittumista. Kateus on aiheuttanut riitoja, välirikkoja ja epäluottamusta ihmisten välille. Uskovien kesken kateus näkyy siten, että lähimmäisen hyvätuloisuutta paheksutaan Raamatun Sanan nimissä. Paheksutaan hyvää kotia, kauniita vaatteita ja laadukasta autoa, kuin ne itsessään olisivat syntiä. Unohdetaan, että monet Vanhan Testamentinkin uskovat merkkihenkilöt olivat varakkaita. Pohjimmiltaan on kyse kateuden synnistä, joka verhotaan piiloon vääristämällä Raamatun Sanan tarkoitusta. Uskovien juurikin pitäisi iloita muiden uskovien hyvästä elämästä ja rukoilla sitä kaikille lähimmäisille.

Kun Jumala on tärkeintä elämässä, silloin kaikki on kunnossa, olitpa rikas tai köyhä. Jumala voi siunata uskovaa monenlaisella runsaudella. Minkä Jumala on antanut, se ei voi olla väärin, ellet itse tee materiasta tai asemasta epäjumalaa itsellesi.

Jos ihmiset olisivat kuunnelleet Jumalan antamia kymmentä käskyä alusta alkaen, koko maailma voisi nyt paremmin. Ihmiskunta on luottanut enemmän omaan järkeensä ja nyt elämme ilmastonmuutoksen kourissa ja monilla on paha olla. Jumala on kaukaa viisas ja näkee tuleviin. Häntä kannattaa kuunnella ja noudattaa Hänen käskyjään, jotka ovat kaikkien meidän parhaaksi.

  • Jos et kadehdi ketään, olet onnellisempi.
  • Jos et ota liikaa velkaa, olet rauhallisempi.
  • Jos et kilpaile paremmuudesta muiden kanssa, hyväksyt itsesi aidommin.
  • Jos et rakenna itsetuntoasi materian tai aseman varaan, ylität elämän haasteet helpommin ja tunnet olevasi aina kokonainen ihminen olosuhteista riippumatta.
  • Rakenna itsetuntosi Jumalan rakkauden ja armon varaan ja saat pysyvän mielenrauhan joka kantaa kaikissa olosuhteissa.

LISÄYS 16.8.2020 : Englanninkielinen saarnaaja puhui TV:ssä hiljattain, että käskyjä PITÄÄ noudattaa, eikä riitä, että sanoo; ’KANNATTAA’ noudattaa. Tuli siitä mieleeni, onko blogiani luettu sieltä asti, kun kirjoitin tuon sanan ’kannattaa’ tässä artikkelissa. Ihan kiva, jos on luettu ! Oli niin tai näin, tarkoitin sanalla ’kannattaa’, että käskyjen noudattaminen on kannattavaa koko maailman tasapainon vuoksi, siten maailmasta tulisi paljon parempi paikka elää, jos kaikki maailman kansat noudattaisivat Jumalan kymmentä käskyä. Siinä merkityksessä se on täysin oikea sana käyttää. Joskus ihmiset vain ymmärtävät väärin kirjoittajan lauseita, eikä sitä aina voi etukäteen kirjoittaessa ennakoida, sillä logiikka on erilainen eri ihmisillä. Toki Jumala tarkoitti käskyt noudatettaviksi, eikä vain harkinnanvaraisiksi, kuten tämä sana ’kannattaa’ on ehkä virheellisesti tässä kohtaa ymmärretty. Kiitos kuitenkin mielenkiinnosta blogiani kohtaan, siunausta ! ❤