Kymmenen käskyä eli Rakkauden laki

”Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:

1.) Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. Älä pidä muita jumalia minun rinnallani. Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä, minä Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat; mutta teen laupeuden tuhansille [sukupolville], jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.

2.) Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu.

3.) Muista pyhittää lepopäivä. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi sapatti; silloin älä mitään askareita toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.

4.) Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi sinulle antaa.

5.) Älä tapa.

6.) Älä tee huorin.

7.) Älä varasta.

8.) Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

9.) Älä himoitse lähimmäisesi huonetta.

10.) Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.”

Toinen Mooseksen kirja 20 : 1 – 17

Käskyt opettavat kunnioittamaan Jumalaa, omaa itseä ja kanssaihmisiä, sillä vain siten maanpäällinen elämä pysyy tasapainossa.

  • Kun kunnioittaa Jumalaa, ei palvo epäjumalia (joita nykyaikanakin on), eikä käytä Hänen nimeään väärin; ei pilkkaa tai vähättele Jumalaa, ei rukoile pahaa lähimmäiselle, ei julista evankeliumia vääristäen Raamatun sanomaa, ei ennusta Jumalan nimissä valheprofetioita, ym.
  • Kun kunnioittaa sekä Jumalaa, että omaa terveyttään ja perhettään, muistaa pitää lepopäivän ja muistaa silloin lukea Raamattua tai käydä kirkossa. Jos ei pääse kirkkoon, voi katsoa messut netissä virtuaalikirkko.fi
  • Kun kunnioittaa vanhempiaan ja kuuntelee heidän viisaita neuvojaan, niin tulee itsekin viisaammaksi ja hyvien elämäntapojen vuoksi voi elää pidemmän elämän.
  • Kun kunnioittaa muita ihmisiä ja itseään, ei suorita henkistä tai fyysistä väkivaltaa muita ihmisiä, tai itseään kohtaan.
  • Kun kunnioittaa muita ihmisiä ja itseään, ei harrasta esiaviollisia irtosuhteita, ei hyväksikäytä ihmisiä, eikä petä aviopuolisoa.
  • Kun kunnioittaa muita ihmisiä, ei varasta kenenkään yksityisen ihmisen tai yrityksen omaisuutta, eikä hyväksikäytä valheellisesti yhteiskunnan tukia. Ei myöskään varasta toisten ihmisten identiteettiä, tai luovia ideoita ilman lupaa.
  • Kun kunnioittaa muita ihmisiä, ei silloin mustamaalaa tai panettele ketään. Se on myös maallisen lain mukaan rikos levittää valhetta muista ihmisistä ja näin pilata toisten ihmisten maine. Jos itse on tehnyt väärin, siitä ei saa syyttää muita.
  • Kun kunnioittaa toista ihmistä, ei himoitse tai kadehdi hänen kotiaan, vaan toivoo lähimmäiselle hyvää ja kiittää kaikesta hyvästä Taivaan Isää.
  • Kun kunnioittaa toista ihmistä, ei kadehdi tai tavoittele häneltä pois mitään, mitä hän omistaa; ei autoa, puolisoa, lapsia, virkaa, lahjakkuutta, kauneutta, viisautta, terveyttä, rahaa, yms.

Kaikki rikkovat Jumalan käskyjä vastaan, mutta meillä on onneksi Kristus, joka on lunastanut syntien anteeksisaamisen Jumalan edessä. Kun Pyhä Henki saa meitä johdattaa, syntien vastustaminen ja käskyjen noudattaminen helpottuu Pyhän Hengen voiman ja ohjauksen avulla.