Lucifer oli ensin kaunis enkeli

Etsin Raamatusta sitä kohtaa, mihin perustuu se käsitys, että Lucifer oli ensin kaunis enkeli, ennenkuin siitä tuli paholainen. Avautui ensimmäisenä tämä Hesekielin luku, joka tulkintojen mukaan kertoo Luciferista.

”Ja minulle tuli tämä Herran sana: ”Ihmislapsi, sano Tyyron ruhtinaalle:

’Näin sanoo Herra, Herra: Koska sinun sydämesi on ylpistynyt ja sinä sanot: ’Minä olen jumala, Jumalan istuimella minä istun merten sydämessä’ ja olet kuitenkin ihminen, et jumala, vaikka omasta mielestäsi olet jumalan vertainen – ja katso, viisaampi sinä oletkin kuin Daniel, ei mikään salaisuus ole sinulta pimitetty; viisaudessasi ja ymmärtäväisyydessäsi olet hankkinut itsellesi rikkautta, hankkinut kultaa ja hopeaa aarreaittoihisi, ja suuressa viisaudessasi olet kaupankäynnillä kartuttanut rikkautesi, ja niin sinun sydämesi on ylpistynyt rikkaudestasi – sentähden, näin sanoo Herra, Herra:

’Koska omasta mielestäsi olet jumalan vertainen, sentähden, katso, minä tuon sinun kimppuusi muukalaiset, julmimmat pakanoista; he paljastavat miekkansa sinun viisautesi kauneutta vastaan ja häpäisevät sinun ihanuutesi. He syöksevät sinut alas kuoppaan, ja sinä kuolet, niinkuin kaadetut kuolevat, merten sydämessä. Vieläköhän sanot surmaajasi edessä: ’Minä olen jumala’, kun kuitenkin olet ihminen, et jumala, kaatajaisi käsissä ? Niinkuin kuolevat ympärileikkaamattomat, niin sinä kuolet muukalaisten käden kautta. Sillä minä olen puhunut, sanoo Herra, Herra.’

Ja minulle tuli tämä Herran sana: ”Ihmislapsi, viritä itkuvirsi Tyyron kuninkaasta ja sano hänelle:

’Näin sanoo Herra, Herra: Sinä olet sopusuhtaisuuden sinetti, täynnä viisautta, täydellinen kauneudessa. Eedenissä, Jumalan puutarhassa sinä olit. Peitteenäsi olivat kaikkinaiset kalliit kivet; karneolia, topaasia ja jaspista, krysoliittia, onyksia ja berylliä, safiiria, rubiinia ja smaragdia sekä kultaa olivat upotus- ja syvennystyöt sinussa, valmistetut sinä päivänä, jona sinut luotiin.

Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal’olento ja käyskentelit säihkyväin* kivien keskellä. Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys.

Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa, ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Jumalan vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois *säihkyväin kivien keskeltä. Sinun sydämesi ylpistyi sinun kauneudestasi, ihanuutesi tähden sinä kadotit viisautesi. Minä viskasin sinut maahan, annoin sinut alttiiksi kuninkaille, heidän silmänherkukseen.

Paljoilla synneilläsi, tekemällä vääryyttä kaupoissasi, sinä olet häväissyt pyhäkkösi. Niin minä annoin sinun keskeltäsi puhjeta tulen; se kulutti sinut. Ja minä panin sinut tuhkaksi maahan kaikkien silmäin edessä, jotka sinut näkivät. Kaikki tuttavasi kansojen seassa ovat tyrmistyneet sinun tähtesi. Kauhuksi sinä olet tullut, eikä sinua enää ole, hamaan ikiaikoihin asti.’ ”

[* uudempi käännös 2012 sanoo: ’tulisten kivien’ keskellä]

Hesekiel 28 : 1 – 19

Lucifer on kiusannut maailmaa jo luomistyöstä lähtien ja edelleen sen keinot ovat moninaiset, koska se haluaa tuhota Jumalan luomistyön ihmisissä ja koko maailmassa. Se osaa tunkeutua jopa mediaan ja perheisiin, ihan kaikkialle, missä se voisi pilata tavalla tai toisella Jumalan hyvän tarkoituksen. Lucifer on asettanut ahneuden ihmisiin ja sen vuoksi maailman kaunis luonto kärsii. Sen motiivi on kateus Jumalaa ja ehkä myös ihmisiä kohtaan. Se pelkää, että ihmisistä tulee Jumalalle tärkeämpiä kuin enkelit ovat.

Raamatussa kerrotaan, että Jumala asuu ’kolmannessa taivaassa’. Siihen aikaan ei ollut avaruudelle varmaankaan muita nimityksiä, mutta se on helppo ymmärtää niin, että pilvien tasolla on ensimmäinen taivas ja tähtien tasolla on toinen taivas. Kolmas taivas on siis jossakin tähtitaivaan ulkopuolella. Jumala on kuitenkin henkenä täällä kaikkialla, lähellä meitä jokaista ja Pyhänä Henkenä uskovien hengessä. On väitetty, että Lucifer joukkoineen asuisi toisessa taivaassa, voisiko seuraava Raamatun jae puhua juuri siitä ?

”Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa.”

Paavalin kirje efesolaisille 6 : 12

Raamatussa ’tähdet’ ja ’aamutähdet’ tarkoittavat usein enkeleitä. Lucifer – kapinallinen enkeli – otti mukaansa kolmas osan Jumalan enkeleistä – joita sanotaan demoneiksi – kun Jumala heitti sen pois taivaasta. Voidaanko siis ajatella, että enkelit – ainakin pahat enkelit – asuvat tähtitaivaalla ? Hyvät enkelit ovat Jumalaa palvelevia henkiä, jotka iloitsivat Jumalan luomistyöstä. He voivat liikkua salamannopeasti paikasta toiseen ja esiintyä myös maan päällä ihmisinä. Miksei siis Luciferkin voi ottaa ihmisen omaan käyttöönsä ja toimia tuhoavalla tavalla sitä kautta. Historia tuntee monta hirmuhallitsijaa, joista on helppoakin uskoa, että Lucifer oli heidän takanaan. Tai julmat rikolliset – kuka heitä ohjaa ?

Minusta on mielenkiintoinen tuo lause: ’minä istun merten sydämessä’. Ehkä olen tässä seuraavassa johtopäätöksessä hakoteillä – ehkä en – mutta muistan TV-ohjelman, joka kertoi tuntemattomista lentävistä esineistä, jotka ampaisivat Tyynen valtameren syvyyksiin ja sieltä ylös taivaalle useita kertoja edestakaisin. Ei saatu selvyyttä, mitä ne olivat.

”Ja viides enkeli puhalsi pasunaan; niin minä näin tähden, taivaasta maan päälle pudonneen, ja sille annettiin syvyyden kaivon avain..”

Johanneksen ilmestys 9 : 1

Kreikkalaiset pitivät syvyyden kaivoa maanalaisena tai meren pohjassa sijaitsevana alueena, josta demonit sitten lopunaikoina nousevat maan päälle. Ehkä jollakin nousee mieleen kysymys: ’Miksi Jumala ei vain tuhoa tuhmia enkeleitä ?’ Hän tuleekin sen lopulta tekemään, mutta on erilaisia teorioita sille, miksi Jumala sallii niiden tehdä ensin tuhoaan täällä maan päällä. Yksi teoria on se, että Jumala haluaa nähdä, kuka ihminen tottelee Jumalan tahtoa, vaikka kiusaaja houkuttelee syntiin. Toinen teoria on se, että Jumala haluaa näyttää enkeleille ja ihmisille, että Lucifer ei kykene hallitsemaan maailmaa, vaan se aiheuttaa vain kaaosta.

Vanhan Testamentin tarinoissa Jumala tuomitsi kansoja, jotka palvoivat epäjumalia. Palvontamenoissa uhrattiin epäjumalille esim. lapsia. Epäjumalat olivat vain puusta tai kivestä veistettyjä patsaita, joissa ei ollut jumalallista henkeä. Uskoisin, että niissäkin väärissä uskomuksissa oli Luciferilla sormensa pelissä, kaiken se yrittää sekoittaa, niin että ihminen ei tuntisi Jumalan totuutta.

Kun Jeesus tuli maailmaan sovittamaan ihmisten synnit, alkoi uusi rauhan liitto ihmisen ja Jumalan välillä. Jeesuksen sovintotyö ristillä on nerokkuuden huippu, jota Lucifer ei voi tyhjäksi tehdä. Ilman Jeesusta Luciferin olisi helppoa valehdella ihmisille, että Jumala ei anna syntejä anteeksi. Jeesus on jo maailman voittaja, sillä armoa ei kukaan voi otttaa pois, kun itse Jumalan Poika on sen hengellään lunastanut meidän puolestamme. Kun Jeesus tulee takaisin, uskovat hallitsevat maailmaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Jeesus on taivaassa enkeleitä korkeampi.

”Ja siitä, kun hän jälleen tuo esikoisensa maailmaan, hän sanoo: ”Ja kumartakoot häntä kaikki Jumalan enkelit.”

Kirje hebrealaisille 1 : 6 – Jeesuksesta

”Eivätkö he kaikki ole palvelevia henkiä, palvelukseen lähetettyjä niitä varten, jotka saavat autuuden periä?”

Kirje hebrealaisille 1 : 14 – enkeleistä

Enkeleitä on valtavan paljon. Heillä on käytössään Jumalan antamia voimia, mutta he eivät itse tee päätöksiä, vaan tottelevat Jumalan tahtoa. Raamattu mainitsee nimeltä vain muutamia enkeleitä;

  • Enkeli Miikael, jonka nimi tarkoittaa ’Jumalan kaltainen’ on enkeli, joka toimii lopussa suuren ahdistuksen aikana suojelijana uskoville. Uskotaan, että hän suojeli Suomea sotien aikana.
  • Enkeli Gabrielin nimi tarkoittaa ’Jumala on voimakas’. Gabriel toimii usein Jumalan sanansaattajana ihmisille.
  • Enkeli Rafaelin nimi tarkoittaa ’Jumala parantaa’. Rafael on yksi 7:stä enkelistä, jotka ovat lähellä Jumalaa ja joka kehoittaa ihmisiä kiittämään ja ylistämään Jumalaa.

Rukoukset täytyy osoittaa aina Jumalalle, Jeesuksen ’nimessä ja veressä’. Enkelit eivät voi itse päättää rukosvastauksista, joten he eivät edes halua, että heitä rukoillaan. Nykyisin on tullut muotiin rukoilla ’Universumia’, mikä uskoakseni on Luciferin yksi harhautus. Älä tee niin, ethän voi tietää, mikä sieltä tähtitaivaalta vastaa. Universumi on Jumalan luoma, eikä se tuota samaa siunausta, kuin rukous Kaikkivaltiaan Jumalan puoleen. Jumala on hyvä uskoville ja Hän kyllä vastaa.

Rukoilethan esirukouksia muiden puolesta, katso täältä : Esirukouspyynnöt