Vastaus epäuskoisen väitteeseen: ’Raamattu on ristiriitainen’

Epäuskoisen väite : ’Raamattu on ristiriitainen’. Tämä väite on hyvin yleinen, sitä kuulee epäuskoisten puheissa ja sitä voi lukea somessa ja netin keskustelupalstoilla. Yritän vastata siihen parhaani mukaan. Huomaa, että kirjoitan tässä heille, jotka näin väittävät, tämä vastaus ei siis ole uskoville.

1: Ensinnäkin, onko asenteesi Raamattua kohtaan oikea ?

  • Oletko lukenut koko Raamatun kannesta kanteen, tai oletko lukenut sitä ollenkaan ? Aika monet esittävät väitteitä, joita ovat kuulleet muiden suusta. Koko Raamatun lukemiseen kuluu aikaa noin vuosi, sitä ei voi mitenkään sisäistää yhden viikonlopun aikana, sillä lähes jokainen lause sisältää vahvaa asiaa, jota täytyy miettiä syvällisesti.
  • Jos etsit Raamatusta vain aiheita vastaväitteisiin, luet sitä niinkuin vanhassa sanonnassa sanotaan: ’Lukee kuin piru Raamattua’. Käsi sydämelle: Oletko lukenut Raamatusta kohtia sieltä täältä vain sen pilkkaamisen vuoksi, vai etsitkö oikeasti Jumalan totuutta ?
  • Oletko tahallisesti ohittanut ne kauniit asiat kirjoituksissa, joissa puhutaan Jumalan armosta, rakkaudesta ja Jeesuksen ihmeteoista, kun Hän paransi sairaita ? Oletko tahallisesti ohittanut Sananlaskujen viisauksia, jotka ovat hyvin maanläheisiä ja kaikkien ymmärrettävissä ? Oletko alleviivannut Raamatusta vain niitä kohtia, mistä saisit aiheen syyttää, että Raamattu valehtelee ? Jos näin teet, et oikeastaan syytä Raamatun kirjoittajia valehtelusta, vaan syytät Jumalaa valehtelusta. Sillä Raamattu on Pyhän Hengen ilmoituksen ja Jeesuksen maanpäällisen elämän aikana eläneiden todistajien kautta kirjoitettu.
  • On ihan erilainen kysymys sellainen, jossa myönnetään oma tietämättömyys Raamatun suhteen ja kysytään selvennystä johonkin tiettyyn Raamatun kohtaan. Se kertoo todellisesta halusta ymmärtää Raamattua.

2: Jos olet lukenut Raamattua, ymmärrätkö mitä tarkoittaa Uusi Liitto ja Vanha Liitto ? Jumala solmi Uuden Liiton ihmisten kanssa, kun Jeesus lunasti uhriverensä kautta ristillä maailman synnit pois. Tämä tarkoittaa, että kaikkien meidän synnit on lunastettu, kun otamme Jeesuksen elämämme Herraksi. Jos tätä ei tiedä, voi olla vaikeaa ymmärtää Vanhan Testamentin jatkumoa Uuteen Testamenttiin ja niiden eroavaisuutta. Uusi Liitto Jumalan ja ihmisen välillä on siis armollinen, eivätkä synnit johda meitä kadotukseen, jos pyydämme niitä anteeksi Jeesuksen veren kautta.

3: Raamattu ei ole yhdellä kertaa kirjoitettu kirja, vaan se on kirjasto, joka on koottu useista eri kirjoituksista ja kirjeistä ajan kuluessa. Niiden kirjoitusten punainen lanka on Vapahtajamme Jeesus Kristus, jonka ensimmäistä saapumista maan päälle profetoitiin (ennustettiin) jo Vanhan Testamentin kirjoituksissa ja jossa on myös monia vertauksia Jeesukseen, kuten esim. uhrikaritsat, ym. Monien Raamatun symbolisten vertausten vuoksi uusi lukija voi olla aluksi hämmentynyt, eikä heti ehkä ymmärrä niiden merkitystä.

4: Uskosta osaton ei ymmärrä Raamattua. Sinun täytyy ensin ottaa Jeesus elämääsi aidosti, ennenkuin voit ymmärtää Raamatun Sanaa täysin. Jeesuksen vastaanottaminen on ensimmäinen askel uskon tiellä. Tee näin, jos haluat ottaa Jeesuksen elämääsi:

Sinun täytyy ymmärtää ensin, mitä tarkoittaa synti. Lue vaikka Jumalan antamat kymmenen käskyä ja pohdi, oletko rikkonut yhtäkään niitä vastaan. Ihan varmasti olet, sillä synnitöntä ihmistä ei ole olemassa. Mutta muuttamalla vain itse käytöstäsi parempaan et pääse Jeesuksen lapseksi, etkä lopulta taivaaseen. Siihen tarvitaan vanhurskauttaminen ja pyhitys, jotka tapahtuvat Pyhän Hengen vaikutuksesta. Vaikka Raamatun luku on tärkeää, se ei yksistään riitä, vaan elävän Jumalan Hengen täytyy sinussa vaikuttaa, jotta Hän voi uudistaa sinut taivaskelpoiseksi ja jonka kautta alat ymmärtämään paremmin Raamattua.

Kun olet ymmärtänyt rikkoneesi synnillä Kaikkivaltiasta Jumalaa vastaan, sinun täytyy katua ja pyytää Häneltä anteeksi. Vetoa anteeksipyynnössäsi Jeesuksen vereen, siinä vetoomuksessa tunnustat Jeesuksen Jumalan Pojaksi. Älä selittele tai puolustele, pyydä vain anteeksi.

Usko sen jälkeen, että kaikki vanhat syntisi ovat anteeksiannetut Jeesuksen veressä ja nimessä, äläkä enää samoja syntejä tee. Tämä on vanhurskauttaminen.

Sen jälkeen lue Raamattua, hengellisiä blogeja, katso TV:stä tai netistä hengellisiä ohjelmia, käy kirkossa, tai muissa seurakunnan tapahtumissa. Yritä noudattaa Jumalan antamia käskyjä parhaasi mukaan. Rukoile päivittäin, se on Jumala-suhteesi ylläpitoa. Käänny Hänen puoleensa kaikissa elämäsi asioissa, isoissa ja pienissä. Vähitellen Jumala antaa sinulle tietoa valtakunnastaan ja tahdostaan. Kuuntele, kun Pyhä Henki sinua johdattaa. Usko ei perustu pelkästään paperiseen kirjaan, vaan myös elävään yhteyteen Jumalan kanssa. Tämä on pyhitystä.

”Luonnollinen ihminen ei ota vastaan sitä, mikä Jumalan Hengen on; sillä se on hänelle hullutus, eikä hän voi sitä ymmärtää, koska se on tutkisteltava hengellisesti.”

Kor 2:14

’Luonnollisella ihmisellä’ tarkoitetaan synnissä elävää ihmistä, joka elää lihan himojensa mukaan ilman hengellisyyttä ja uskoa Jumalaan. Sellainen elämä on vihollisuutta Jumalaa vastaan, vaikka ihminen ei sitä tiedostaisikaan.

Pelkästään älyn ymmärryksen kautta ei saavuta oikeaa uskoa, vaikka moni kuvittelee, että jos he saavat ’järkeenkäypää’ tietoa Raamatusta, he sitten ’ehkä voivat uskoa’. Uskoville koko Raamattu on selkeää ja johdonmukaista, koska uskovilla on Pyhän Hengen valaisu Raamatun Sanaan. Uskova katsoo maailmaa silloin Jumalan näkökulmasta ja Jumalan tahto tulee ymmärrettävämmäksi.

Jeesus sanoi suuria sanoja, joita kukaan tavallinen ihminen ei voi sanoa:

”Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa.”

Luukas 21 : 33