Vastaus ateistin väitteeseen: ’Uskonto syyttelee synnistä ja siitä tulee paha mieli, siksi en usko Jumalaan’

Uskonnon harjoittaminen ja henkilökohtainen usko ovat tietyssä mielessä eri asioita. Toki useimmilla ev.lut uskontoa harjoittavilla on varmaankin oikea henkilökohtainen usko.

Usein epäuskoiset tuntuvat käsittävän uskonnon harjoittamisen vain uskonnollisina rituaaleina; eli kirkossa käymisenä ja virsien laulamisena. Se, mitä uskovien sydämessä, sielussa ja hengessä tapahtuu, se ei näyttäydy aina ulkopuolisille, muutoin kuin hyvinä tekoina ja evankeliumin julistamisena. Henkilökohtainen usko on näitäkin asioita suurempi kokemus ja elämäntapa. Sille ei edes ole sopivaa sanaa Suomen kielessä, joka kertoisi uskosta osattomille tarpeeksi selvästi, mitä uskossa eläminen todella on. Usko täytyy vain itse kokea, sillä se on yhteyttä elävään Jumalaan ja Jeesukseen, meidän Vapahtajaamme.

Synti itsessään aiheuttaa pahaa oloa, syytteli siitä joku sinua, tai ei. Johdattelen ensin ihan Raamatun alkulehdille, ennenkuin menen tähän ’pahan mielen’ asiaan tarkemmin.

Kun luet Raamattua ensimmäisestä Mooseksen kirjasta, siinä kerrotaan ihmisen luomisesta:

”Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu.”

1. Mooseksen kirja 2: 7

Minusta tuo jae on yksi Raamatun kauneimmista. Herra ei elvytä siinä ensimmäistä ihmistä Aatamia kuten hengenpelastajat, kun he hengittävät suusta suuhun onnettomuuden uhria, joka on vaarassa kuolla. Toki tuossa jakeessa voi olla symboli siihenkin asiaan; Herra pelastaa meidät ikuiselta kuolemalta.

Näen tässä jakeessa sen ihanan kauniin asian, että Jumala antoi meille ihmisille jo luomistyössä aikojen alussa jumalallisen puhtaan sielun, samanlaisen kuin Jeesuksella on. Alussa ensimmäiset ihmiset, Aatami ja Eeva, olivat siis täysin synnittömiä ja elivät täydellisessä harmoniassa Jumalan kanssa. Edelleenkin meillä jokaisella on Jumalan puhaltama puhdas sielu, eikä sitä voi ’puhaltaa pois’ kuten Anssi Kela laulaa. Tai jos niin voisi tehdä, ihmisestä tulisi silloin täysin tunteeton ja vailla omaatuntoa oleva psykopaatti; sillä ihmisen omatunto, oikeudenmukaisuuden taju ja kyky rakastaa tulevat kaikki alunperin Jumalalta. Mehän tiedämme, että tosirakkaus on paljon enemmän kuin pelkkää kemiaa, eikä tiede kykene selittämään, mistä sellainen rakkaus tulee.

Nämäkin jakeet kertovat siitä, että me kaikki ihmiset olemme jumalallisia ihan luonnostaan, syntymälahjana:

”Ja Jumala sanoi: ’Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme..’

’Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.’ ”

1. Mooseksen kirja 1: 26, 27

Jumala antoi kauniin maapallon ihmisen kodiksi kaikkine kasveineen ja eläimineen. Miten hienosti Hän valmisti meille kaiken, siinäkin näkyy Jumalan rakkaus meitä ihmisiä kohtaan.

Mutta sitten tuli kiusaus ihmiselle käärmeen muodossa. On hyvä huomata, että kiusauksen lähde ei ollut alunperin ihminen, vaan se tuli aivan erilaisesta olennosta, tässä tarinassa se on kuvattu käärmeenä. Käärme oli tietysti Lucifer, langennut enkeli, joka halusi heti alkumetreiltä lähtien tuhota Jumalan kauniin luomistyön tarjoamalla ihmisille jotain sellaista, minkä Jumala heiltä kielsi. Tarinassa se oli hyvän- ja pahantiedon puun hedelmä.

Eeva lankesi kiusaukseen ensin ja levitti kiusauksen sitten myös Aatamiin. Sillä ei ole merkitystä, kumpi lankesi kiusaukseen ensin; Eeva vai Aatami. Tätä tarinaa on hyvä katsoa laajemmin ja verrata sitä nykyaikaan. Näin kiusaukset tulevat meille ihmisille tänäänkin, sekä naisille että miehille. Ensin ne tulevat Jumalan viholliselta Luciferilta johonkin ihmiseen, joka levittää kiusauksia eteenpäin muihin ihmisiin.

Sielunvihollinen on ovela kuin Paratiisin käärme ja sillä on monet keinot huijata meitä ihmisparkoja. Sen vuoksi kukaan ihminen ei säily puhtaana ja synnittömänä, vaikka meidät on sellaisiksi alunperin luotu. Sielunvihollinen osaa huijata ihmiset uskomaan, ettei syntiä ole olemassa, että synnistä puhuminen olisi vain vanhoillinen, ahdasmielinen käsitys, joka ei kuulu nykyaikaan. Mutta kuten sanottu, se on vain Luciferin huijausta.

Me kaikki siis lankeamme syntiin, vaikka emme haluaisikaan, koska elämme maailmasssa, jota Lucifer hallitsee. Uskovien kuuluu kertoa totuus Luciferin harhautuksista, se on lähimmäisenrakkautta, jonka Jumala on asettanut sydämiimme. Siitäkin huolimatta, että sellaisen kuuleminen sattuu ja saa itkemään. Me ihmiset kykenemme tuntemaan häpeää ja katumusta synneistä, koska meissä on vielä Jumalan luoma oikeudenmukaisuus ja halu alkuperäiseen sielun puhtauteen.

On sitten eri asia, mihin suuntaan itkee katumustaan. Jos käännät selkäsi Jumalalle ja yrität kieltää Hänen olemassaolonsa sen vuoksi, että olet langennut syntiin ja se kaduttaa, niin sellainen itku on varmasti masentavaa, koska kukaan ei voi siinä auttaa sinua. Synnit kalvavat siellä joissain sielun pohjukoissa, vaikka yrittäisit vapautua niistä Luciferin tarjoamin keinoin; kieltämällä Jumalan.

Mutta jos itket katumustasi Jeesuksen ’ristin juurella’, itkusi on terveellistä ja Jeesuksen armoveri puhdistaa sinut kaikista synneistäsi todelliseen vapauteen ja rauhaan. Jeesus kävi tuskallisen ristinkuoleman läpi sinun vuoksesi, jotta pääsisit vapaaksi sielunvihollisen vallasta ja saisit ikuisen elämän Jumalan luona. Jeesus ei syyttele sinua mistään, sillä Hän tietää, mikä on sinut syntiin houkutellut. Hän haluaa vain vapauttaa sinut synnin kahleista ja sitä varten sinun täytyy pyytää anteeksi Taivaan Isältä, Jeesuksen nimeen ja vereen vedoten.

Vain Jeesus Kristus voi sinut vapauttaa, sillä Hän on puhdas synnistä ja Hänen paikkansa on Isän Jumalan luona. Jos joku ihminen ei anna sinulle anteeksi – vaikka pyytäisit – niin Jumalan anteeksianto on paljon suurempi. Jeesus armahti ristillä jopa rikollisen, koska Hän ei katso ihmiseen, ainoastaan ihmisen uskoon. Jokainen ihminen on Jumalan luoma ja alkujaan puhdas ja siihen puhtauteen Jeesus haluaa meidät kaikki johdattaa takaisin, jotta pääsemme lopulta taivaan kotiin.

”Mikä ihmisille on mahdotonta, se on Jumalalle mahdollista.”

Luukas 18 :27

”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua;

Herra valistakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen;

Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.”

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Amen

4. Moos 6 : 24 – 26