Salomo rakensi Herralle temppelin

Salomo alkoi rakentamaan Herran temppeliä neljäntenä hallitusvuotenaan. Israelilaisten lähtö Egyptistä oli tapahtunut 480 vuotta aiemmin.

Temppelin rakentaminen alkoi siiv-kuussa, joka oli toinen kuukausi. Temppelin pituus oli yli 35 m, leveys oli 11,84 m ja korkeus noin 17, 8 m. Temppelisalin eteinen itäpäässä oli noin 11,84 m pitkä ja 5,9 m leveä.

Temppelissä oli sisäänpäin avartuvat ikkuna-aukot ja sivukammioita kaikilla reunoilla ympäriinsä. Temppeli rakennettiin valmiista kivistä, jotka tulivat louhimosta, joten rakennusmeteliä, kuten vasaran kalketta, ei kuulunut.

”Alimman kerroksen ovi oli temppelin eteläsivussa; portaita myöten noustiin keskimmäiseen kerrokseen ja keskimmäisestä kolmanteen. Rakennettuaan temppelin valmiiksi hän laudoitti sen sisältä setripuisilla parruilla ja laudoilla.”

”Ja Salomolle tuli tämä Herran sana: ’Tälle temppelille, jota sinä rakennat, on käyvä näin: jos sinä vaellat minun säädöksieni mukaan ja noudatat minun oikeuksiani, otat vaarin kaikista minun käskyistäni ja vaellat niiden mukaan, niin minä täytän sinulle sanani, jonka olen puhunut sinun isällesi Daavidille: minä asun israelilaisten keskellä enkä hylkää kansaani Israelia.’ ”

1. Kuningasten kirja 6 : 12 – 13

Temppelisali kaikkein pyhimmän edessä oli 23,75 m pitkä. Temppeli oli kokonaan vuorattu setripuulla, kiveä ei ollut näkyvissä. Setripuu oli koristettu metsäkurpitsa- ja kukkaleikkauksilla. Temppelin sisään rakennettiin kaikkein pyhin, johon asetettiin Herran liitonarkki.

Kaikkein pyhimmän pituus, leveys ja korkeus oli 11,84 m. Salomo päällysti koko temppelin sisältä puhtaalla kullalla ja alttarin hän teki setripuusta, joka myös päällystettiin kullalla. Kaikkein pyhin suljettiin kultavitjoilla.

Salomo teki kaikkein pyhimpään kaksi 5,9 m korkuista kerubia öljypuusta. Yhden kerubin siipien leveys toisen siiven kärjestä toisen siiven kärkeen oli 5,9 m, eli 10 kyynärää. Molemmat kerubit olivat saman kokoisia ja muotoisia, 5,9 metriä korkeita. Kerubit asetettiin vierekkäin niin, että toisen siipi kosketti toista seinää ja toisen siipi kosketti toista seinää ja temppelin keskellä niiden toiset siivet koskettivat toisiaan. Kerubit päällystettiin kullalla.

Temppelin lattiakin päällystettiin kullalla ja kaikille seinille leikattiin koristeiksi veistoksia kerubeista, palmuista ja kukkakiehkuroista.

Kaikkein pyhimmän ovet tehtiin öljypuusta ja kamana ja ovenpielet muodostivat viisikulmion. Molempiin oviin leikattiin koristeiksi kerubeja, palmuja ja kukkakiehkuroita, joista päällystettiin kullalla kerubit ja palmut.

Temppelisaliin tehtiin kaksi ovea, joiden molemmat laudat olivat kääntyviä. Nekin koristeltiin kerubien, palmujen ja kukkien kohokuvioilla, jotka päällystettiin kullalla.

Sisemmän esipihan muurissa oli rinnakkain kolme kivikertaa hakattuja kiviä ja yksi hirsikerta veistettyjä setrihirsiä. 7 vuoden rakentamisen jälkeen buul-kuussa, joka oli kahdeksas kuukausi, temppeli tuli kokonaan valmiiksi.