Jeesus tuli köyhäksi meidän tähtemme

”Sillä te tunnette meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armon,

että hän, vaikka oli rikas, tuli teidän tähtenne köyhäksi,

että te hänen köyhyydestään rikastuisitte.”

Paavalin 2. kirje korinttolaisille 8 : 9

Pienituloinenkin ihminen voi kokea olevansa rikas Kristuksessa Jeesuksessa. Ihmisen mieli, sielu ja henki eivät ole silloin köyhät, vaikka kukkarossa ei olisikaan paljon rahaa. Köyhyys on siis enemmänkin mielenlaatu kuin se, mitä kaikkea maallista mammonaa ihminen ei mahdollisesti omista. Olemmehan joskus tavanneet ihmisiä, jotka valittavat kaikesta, vaikka heillä on kaikki maallisesti hyvin ja myös heitä, jotka eivät koskaan valita, vaikka he omistavat paljon vähemmän. Ihminen, joka nimittää itseänsä köyhäksi, ei tunne vielä Jeesusta omakohtaisesti.

Jos koet olevasi köyhä, oletko kokeillut seuraavaa: Kiitä Jumalaa joka aamu ja ilta kaikesta siitä hyvästä mitä sinulla jo on, kirjoita siitä vaikka kiitollisuuspäiväkirjaa. Kiitollisuuden aihe voi olla pienikin asia ja muutakin kuin materiaalista hyvää. Tämä metodi ei suinkaan ole turhuutta, sillä kiitollista sydäntä Jumala rakastaa ja kiitollisten rukoukset kuuluvat Hänen korviinsa ensimmäisinä. Kiitollisuus kohottaa myös ihmisen omaa mielialaa päivä päivältä.

Kun olet tehnyt kiitollisuusharjoituksia tarpeeksi kauan ja säännöllisesti, et enää voi nimittää itseäsi köyhäksi. Se on aivan yhdentekevää, kuinka muut ihmiset näkevät elämäntilanteesi, sillä vain sinä itse päätät sen, millaiseksi koet itsesi ja oman elämäsi. Jeesuksessa sinulla on lupa tuntea itsesi rikkaaksi ilman senttiäkään. Ja niinhän oletkin paljon rikkaampi kuin he, jotka eivät Jeesusta tunne Pelastajanaan ja jotka perustavat itsetuntonsa vain omien saavutustensa varaan. Ihmisten rakennelmat ja tittelit sortuvat sinä päivänä, kun Jeesus tulee takaisin, vain rikkaus Jeesuksessa on ikuisesti pysyvää.

Jos ympärilläsi on masentavia ihmisiä, jotka kerskailevat omalla menestyksellään sinun kustannuksellasi, olisiko aika vaihtaa seura parempaan? Elämässä voi tehdä monia valintoja, kahleita on loppujen lopuksi hyvin vähän, lukuunottamatta synnin raskaat kahleet, joita varten Jeesus on jo tullut Vapahtajaksi.

Tässä ajassa on paljon ylivelkaantuneita ihmisiä, jotka yrittävät pitää kiinni omaisuudestaan, vaikka niitä ei olisi maksettu. Jumala voi auttaa ja tehdä ihmeen missä tahansa elämäntilanteessa, jos ihmisen oma usko siihen riittää. Toisinaan Jumala kuitenkin katsoo taivaasta ja odottaa, että kykeneekö ihminen päästämään irti maallisesta omaisuudestaan Hänen vuokseen. Jeesus antoi lupauksen, että jos ihminen lakkaa juoksemasta maallisen hyvän perässä ja sen sijaan ottaa vastaan evankeliumin ja seuraa Häntä, niin kaikki tarpeellinen annetaan taivaasta. Jeesus lähetti opetuslapsetkin matkaan vähin eväin:

”Ja hän [Jeesus] sanoi heille:

’Kun minä lähetin teidät ilman rahakukkaroa ja laukkua ja kenkiä, puuttuiko teiltä mitään?’

He vastasivat: ’Ei mitään’. ”

Luukas 22 : 35

Ylivelkaantuneelle voi olla tuskallinen ajatus se, että pitää luopua talosta, autosta, veneestä tai kesämökistä, jotta voisi maksaa velkansa. Se voi jopa masentaa, koska kokee epäonnistuneensa. Saattaa tulla sellaisia ajatuksia mieleen, että mitähän muut siitä ajattelevat. Tällainen ihmisarvon arvottaminen omaisuuden kautta on kuitenkin lähinnä velkaantuneen omassa päässä. Ympäristö sopeutuu kyllä muutoksiin, kun itse lakkaa tarrautumasta mahdottomaan. Minunkin lähipiirissäni on ollut ylivelkaantuneita, jotka ovat joutuneet myymään omaisuutensa pois. Heidän elämänsä jatkuivat senkin jälkeen ja uusia, erilaisia asioita tuli tilalle, myös iloa ja onnellisuutta. Toisinaan vaikeasti hankitusta omaisuudesta ja laskupinoista irti päästäminen voi ollakin helpottava ja puhdistava kokemus, vaikka ensin se voi tuntua mahdottoman vaikealta. Jos talouden saa tasapainoon omaisuuden myynnillä, on opeteltava heti uusi elämäntyyli ja järkevä rahankäyttötapa, ettei ylivelkaantumista enää tapahtuisi uudelleen.

Jeesus antaa terveen itsetunnon, joka ei perustu maallisiin ansioihin, vaan Pyhässä Hengessä uudestisyntymiseen. Pyhä Henki tekee uskovissa ihmeellistä työtä; puhdistaa pois vanhan ihmisen synteineen ja epäonnistumisineen ja luo kokonaan uuden, puhtaan ja taivaskelpoisen ihmisen, jolle annetaan taivaasta viisautta ja siunauksia, jotka ovat ihmisen omaksi parhaaksi. Minkä tahansa maallisen omaisuuden voi vaihtaa näin ihanaan Hengen lahjaan. Siunausta.

”Mutta minä turvaan sinun armoosi;

riemuitkoon minun sydämeni sinun avustasi.

Minä veisaan Herralle, sillä hän on tehnyt minulle hyvin.”

Psalmi 13 : 6