Mitä tarkoittaa omavanhurskaus ?

Sanassa ’omavanhurskaus’ on jälkimmäinen sana vanhurskaus, eli tämä sana koskee vanhurskauttamisen prosessia. En ole ainakaan vielä löytänyt tätä sanaa Raamatusta, mutta sitä käytetään paljon varoituksen kaltaisena opetuksena. Joka erehtyy luulemaan, että omat teot vanhurskauttavat ihmisen, heistä sanotaan, että he ovat ’omavanhurskaita’. Siinä on lähinnä kyse tietämättömyydestä.

Ihana Taivaan Isä on tehnyt kaiken hyväksi ja valmiiksi meille, niin Hän on valmistanut myös vanhurskauttamisen, että me saamme sen ottaa Jumalan yliluonnollisena lahjana vastaan.

Vain Jumala voi vanhurskauttaa ihmisen, eikä se niinollen perustu ihmisen hyviin tekoihin. Oikeaa asennetta se ihmiseltä kuitenkin vaatii, sillä Jumalan armon eteen voi mennä vain rehellisenä ja henkisesti paljaana. Jumala on totuuden pyhä Jumala, joka on valmis antamaan meille kaiken anteeksi Poikansa Jeesuksen ristintyön tähden, kun lähestymme rukouksella Jumalaa totuudessa, kadumme rikkomuksiamme Häntä kohtaan ja nautimme ehtoollisen Jeesuksen muistoksi. Armossa, eli Jumalan anteeksiantamuksessa, tapahtuu sen jälkeen yliluonnollinen vanhurskauttamisen ihme.

  • ARMO = Ansioton Rakkaus Minun Osakseni

Sisäinen rauha todistaa siitä, että Jumalan armo on puhdistanut meidät, olemme saaneet vanhurskauden ja meidät on sinetöity Jumalan lapsiksi. Rauha kertoo meille ennenkaikkea siitä, että Rauhanruhtinas Jeesus on kanssamme joka päivä maailman loppuun asti. Tämän jälkeen olemme kutsuttuja tekemään Jumalan tarkoittamia hyviä töitä, Sanan levitystä ja profetointia itsekukin omien voimiensa ja lahjojensa mukaisesti, eikä meidän tarvitse enää olla huolissaan omavanhurskaudesta, koska olemme jo vastaanottaneet oikean vanhurskauden lahjan Jumalalta itseltään.

”Armolahjat ovat moninaiset, mutta Henki on sama; ja seurakuntavirat ovat moninaiset, mutta Herra on sama; ja voimavaikutukset ovat moninaiset, mutta Jumala, joka kaikki kaikissa vaikuttaa, on sama. Mutta kullekin annetaan Hengen ilmoitus yhteiseksi hyödyksi.

Niinpä saa Hengen kautta toinen viisauden sanat, toinen tiedon sanat saman Hengen vaikutuksesta; toinen saa uskon samassa Hengessä, toinen taas terveeksitekemisen lahjat siinä yhdessä Hengessä; toinen lahjan tehdä voimallisia tekoja; toinen profetoimisen lahjan, toinen lahjan arvostella henkiä; toinen eri kielillä puhumisen lahjan, toinen taas lahjan selittää kieliä. Mutta kaiken tämän vaikuttaa yksi ja sama Henki, jakaen kullekin erikseen, niinkuin tahtoo.”

Paavalin 1. kirje korinttolaisille 12 : 4 – 11

SELITYS, MIKSI KÄYTÄN ARTIKKELEISSA SANAA ’ME’

Sanalla ’me’ tarkoitan yleisesti ottaen kaikkia meitä ja teitä ihmisiä, joilla on kutsu tulla Jumalan lapsiksi. Sana ’me’ liittää uskovat yhteen kuten on Jeesuksen tahto. Käytän sitä sanaa artikkeleissa luonnostaan, mutta joissakin artikkeleissa olen käyttänyt yleistä sanaa ’ihminen’, jotta kukaan ei ymmärtäisi sanaa ’me’ väärin. ’Me’ – sana ei siis tarkoita jättää ketään lukijaa ulkopuoliseksi, vaan sinäkin kuulut luonnollisesti meihin, jos otat – tai olet jo ottanut – Jeesuksen elämääsi. Jeesus ei jätä ketään yksin ulkopuolelle, kuten saamme lukea siitä Raamatun tarinasta, jossa Jeesus hakee eksyneen lampaan takaisin ja jättää siksi aikaa koko muun lauman oman onnensa nojaan. Hän osoittaa siinä tarinassa, että jokainen ihminen on arvokas Jumalalle. Me uskovat olemme syntisiä Jumalan edessä kuten kaikki muutkin ihmiset, mutta meidät erottaa muista ihmisistä se, että olemme saaneet anteeksi ja olemme nähneet totuuden.