Sanoillakin voi tappaa

Raamatussa on käsky: ’Älä tapa’. Jeesus ilmaisi selvästi Vuorisaarnassaan, että se käsky kieltää myös henkisen väkivallan. Miten tärkeää se olisikaan ymmärtää, kun ihmiset kiusaavat toisiaan kouluissa, työpaikoilla, asuinympäristössä, perheissä, netissä ja missä milloinkin. Loukkaavat sanat iskevät varsinkin herkkiin lapsiin ja nuoriin ihmisiin syviä haavoja. Jos näitä haavoja on liian paljon, ihminen voi ajautua itsetuhoisiin ajatuksiin, koska ihminen alkaa luulemaan, ettei hän ole arvokas omana itsenään. Sehän ei kuitenkaan ole totta, sillä jokainen ihminen on arvokas omalla tavallaan, varsinkin Jumalalle.

Pahat sanat eivät useinkaan ole totta, mutta pitää osata erottaa kasvatuksellinen ohjaus ilkeydestä, ne ovat eri asioita. Aiheelliset palautteet on hyvä käsitellä mielessään ja miettiä, voisiko itse asennoitua johonkin asiaan paremmin. Asiattomat ilkeydet voi jättää omaan arvoonsa, eikä niitä pidä uskoa todeksi. Usein ilkeilyn takana voi olla toisen ihmisen tyytymättömyys omaan elämään ja se purkautuu ilkeytenä muita ihmisiä kohtaan. Varsinkin nuori ihminen voi antaa toisen ihmisen ilkeyden mennä syvälle ’ihon alle’ silloinkin, kun se ei olisi ollenkaan tarpeen. Iän myötä oppii seulomaan muiden sanoja paremmin, eikä enää loukkaannu niin herkästi.

Jotkut lapset ja nuoret loukkaantuvat siitä, kun vanhemmat asettavat rajoja tai neuvovat. Neuvoissa ei ole kyse ilkeydestä, vaan välittämisestä. Vaikka neuvominen voi ärsyttää, sillä on kuitenkin hyvä tarkoitus. Samoin hyvä tarkoitus on sillä, jos työnantaja tai työkaveri neuvoo työtehtävissä, tai asiakas antaa palautetta siitä, miten palvelua voisi kehittää. Varoittavia neuvoja jotkut pitävät negatiivisuutena, vaikka se onkin vain suojelemista, ettei toinen joutuisi vaaraan. Useimmat ihmiset erottavat nämä asiat oikeasta ilkeydestä, mutta jotkut erehtyvät pitämään niitä loukkauksina.

Todellinen ilkeys on negatiivista mustamaalaamista joko edessäpäin tai selän takana, se on pahantahtoista liioittelevaa juoruilua, piikittelyä, vääristelyä, ivaamista ja loukkaavia aiheettomia ennakkoluuloja ja yleistyksiä. Yleistyksistä voi lukea somen palstoilla aika paljon, esimerkiksi jos joku yksittäinen ihminen on tehnyt vaikkapa rikoksen, niin koko ihmisryhmä, mihin hän kuuluu, tuomitaan kommenteissa huonoksi. On ikävää, että monissa keskustelufoorumeissa ei moderoida sellaisia viestejä pois, vaan yleistykset sallitaan ns. ’sananvapauden’ nimissä. Mielestäni sananvapauteen ei pitäisi kuulua tahallinen ilkeily, vääristely, negatiivinen yleistäminen, tai jonkun ihmisen ulkonäön ja pukeutumisen negatiivinen arvostelu.

Luin erään ulkomaisen nettiartikkelin, kun valokuvaaja oli käynyt ruokakaupassa salaa valokuvaamassa omasta mielestään huonosti pukeutuneita asiakkaita. Ne kuvat julkaistiin netissä esimerkkeinä, kuinka ’ei saa pukeutua’ ruokakauppaan. Miltä näistä ihmisistä tuntui, jos he näkivät oman kuvansa tällaisessa artikkelissa ? Ei varmaankaan kivalta. Pitäisikö aina tälläytyä hienoksi, jos lähtee lähikaupasta ostamaan kahvipakettia ? Kiusaamista on monenlaista ja tämäkin on yksi tapa, vaikka sitä ei sellaiseksi tunnusteta. Nykyisin muodin nimissä saa jopa lehtien artikkeleissa mollata tavallisia ihmisiä, jotka kulkevat kaduilla ja muissa yleisissä paikoissa, jos heillä ei ole muodikkaita vaatteita. Se on paitsi ihmisiä loukkaavaa, niin myös ristiriidassa nykyisen ympäristöajattelun kanssa, koska sellainen yllyttää kuluttamaan, eikä säästämään luontoa. Jos sen tarkoitus on houkutella ihmisiä ostamaan uusia vaatteita, niin se on vääränlainen markkinointitapa. Kaikilla ihmisillä ei edes ole varaa hienoon pukeutumiseen, vaikka niin haluaisivatkin. Sanotaan, että on epäkohteliasta muita ihmisiä kohtaan pukeutua huonosti, mutta paljon epäkohteliaampaa on arvostella muiden vaatteita ja ulkonäköä. Aika moni kunnianloukkaus jäisi pois, jos foorumien moderointi olisi vastuullisempaa ja tavallisten ihmisten henkilökuvien julkaisussa olisi tiukempi raja.

Taivaan Isä antaa henkisen suojavarustuksen ja luo uuden eheän minäkuvan, kun ottaa Jeesuksen sydämeensä. Kenenkään ei tarvitse pilata elämäänsä, saati kuolla pois toisen ihmisen pahojen sanojen tähden. Maailmassa on aina ollut teräväkielisiä ihmisiä, koska emme elä Paratiisissa. Sellaisten ihmisten kanssa täytyy osata luovia ja olla rakentava. Anteeksiantokin helpottaa omaa jaksamista. Raamattu kehoittaa välttämään huonoa seuraa, koska seura tekee yleensä kaltaisekseen. Esimerkiksi ystäväpiiristä voi rajata pois ne ihmiset, jotka syövät energiaa turhaan ja keskustelufoorumeissa ei ole mikään pakko käydä, jos niistä jää paha mieli. Varsinkin nuorten olisi hyvä ymmärtää tämä, että haitallisista piireistä voi irtaantua kokonaan pois. ’Älä jää tuleen makaamaan’, on hyvä vanha neuvo, sillä elämässä on aina monia polkuja, mistä voi valita sopivan. Paras polku on tietysti se, kun kuljetaan yhtä matkaa Jeesuksen kanssa.

”Te olette kuulleet sanotuksi vanhoille: ’Älä tapa’, ja: ’Joka tappaa, se on ansainnut oikeuden tuomion’.

Mutta minä sanon teille: jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion; ja joka sanoo veljelleen: ’Sinä tyhjänpäiväinen’, on ansainnut suuren neuvoston tuomion; ja joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.

Sentähden, jos tuot lahjaasi alttarille ja siellä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi siihen alttarin eteen, ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa, ja tule sitten uhraamaan lahjasi.

Suostu pian sopimaan riitapuolesi kanssa, niin kauan kuin vielä olet hänen kanssaan tiellä, ettei riitapuolesi vetäisi sinua tuomarin eteen ja tuomari antaisi sinua oikeudenpalvelijalle, ja ettei sinua pantaisi vankeuteen. Totisesti minä sanon sinulle: sieltä et pääse, ennenkuin maksat viimeisenkin rovon.”

Matteus 5 : 21 – 26 Jeesuksen Vuorisaarnasta