Sota ei ole vielä maailmanloppu

”Ja te saatte kuulla sotien melskettä ja sanomia sodista; katsokaa, ettette peljästy. Sillä näin täytyy tapahtua, mutta tämä ei ole vielä loppu.

Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja nälänhätää ja maanjäristyksiä tulee monin paikoin. Mutta kaikki tämä on synnytystuskien alkua.”

Matteus 24 : 6 – 8

Maailmassa on aina ollut sotia, mistä me sitten tiedämme, mikä sotatilanne maailmassa on lopun alkua ? Maanjäristyksiäkin on maailmassa ollut aina. Jeesus kertoo myös muita lopun ajan tapahtumia. Jeesus mainitsee kristittyjen vainot ja marttyyrikuolemat, joita tapahtuu nykyajassa monissa maissa, mutta toisaalta kristittyjä on vainottu jo apostolien aikana. Jeesus sanoo, että loppua ennen uskosta luovutaan, ihmiset vihaavat toisiaan ja laittomuutta esiintyy. Vihaa ja uskottomuutta on maailmassa ollut aina, muistakaamme vaikkapa Sodoma ja Gomorra, tai Hitlerin diktatuuri ja monia muita maailman tapahtumia. Mistä siis voimme tietää, onko nykyajan merkeissä nähtävillä Jeesuksen uusi tuleminen ? Ainakin yksi asia pitää tapahtua ennen sitä: kaikkien ihmisten maailmassa on kuultava ensin evankeliumi.

”Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.”

Matteus 24 : 14

Kaikkialla maailmassa ei vielä ole kuultu evankeliumia. On vielä alkuperäiskansoja, joilla ei ole vielä lukutaitoa, Raamatusta puhumattakaan. On viidakoissa eläviä heimoja, jotka eivät ole koskaan nähneet kylänsä ulkopuolisia ihmisiä. On kansoja, joilla on eri uskonto, eikä heille ole vielä kerrottu Jeesuksesta. On olemassa valtioita, joissa kristinuskon levitys on kiellettyä ja evankeliumi on sen vuoksi heille vielä tuntematon. Kiitos rohkeiden lähetystyöntekijöiden, evankeliumi leviää kuitenkin maailmassa kaiken aikaa. Jeesus ei sano edellisessä jakeessa niin, että kaikki ihmiset maailmassa tulisivat uskoon, Hän profetoi vain sen, että kaikkien täytyy kuulla todistus evankeliumista ennen Hänen uutta saapumistaan.

Maailman ahdistus tulee olemaan Raamatun ennusteen mukaan ennen Jeesuksen saapumista niin suuri, ettei sellaista ole koskaan ennen maailmassa ollut. Lopun aikaa ei siis voi verrata mihinkään aiempaan aikakauteen maailmassa. Jotkut uskovat, että elämme jo nyt lopun aikoja. Luulisin kuitenkin, Raamatun Sanaan perustuen, että lopun ajat tulevat olemaan vieläkin pahempia aikoja kuin mitä nyt elämme. Eräs uskova sanoi 1980-luvulla, että lopun aikoina paras paikka elää on täällä pohjolassa. En tiedä, mihin hän perusti tuon käsityksen.

Maailmassa väärät profeetat ja väärät kristukset tekevät lopun aikoina suuria ihmeitä ja eksyttävät monia, ennen kuin oikea Jeesus tulee. Se voi kuulostaa pelottavalta, sillä eihän kukaan halua eksyä väärän kristuksen matkaan. On jo olemassa salaliittoteorioita, että Jeesus olisi jo tullut maailmaan ’salaa’. Se ei ole mahdollista, sillä Jeesus tulee takaisin näyttävästi.

”Sillä niinkuin salama leimahtaa idästä ja näkyy hamaan länteen, niin on oleva Ihmisen Pojan tulemus.”

Matteus 24 : 27

Jeesus kertoi vertauksen salamasta, niin että ihmiset ymmärtäisivät, mitä Hän tarkoittaa. Uskoisin, että Jeesuksen tuleminen tapahtuu salamaakin suuremmalla kirkkaudella, eikä se jää keneltäkään huomaamatta koko maailmassa. Suuri joukko enkeleitä levittäytyy silloin koko maailmaan, hakemaan Jeesuksen valittuja kaikista ilmansuunnista. Varsinkin uskottomille tämä spektaakkeli tulee olemaan iso järkytys, sillä he saavat todeta, että se Jeesus, jota he ovat epäilleet, onkin todellinen.

”Ja silloin Ihmisen Pojan merkki näkyy taivaalla, ja silloin kaikki maan sukukunnat parkuvat: ja he näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suurella voimalla ja kirkkaudella. Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta, taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin.”

Matteus 24 : 30 – 31

Jeesus opetti seuraamaan maailman merkkejä, että me tietäisimme, milloin Hänen toinen tulemisensa on lähellä. Mutta osaammeko sitä ennustaa kuitenkaan ? Maailmanloppua on ennustettu vuosisatojen ajan.

”Mutta oppikaa viikunapuusta vertaus: kun sen oksa jo on tuore ja lehdet puhkeavat, niin te tiedätte, että kesä on lähellä. Samoin te myös, kun näette tämän kaiken, tietäkää, että se on lähellä, oven edessä. Totisesti minä sanon teille: tämä sukupolvi ei katoa, ennenkuin kaikki nämä tapahtuvat.”

Matteus 24 : 32 – 34

Joku voisi luulla, että Jeesus noilla sanoillaan tarkoittaa hänen oman maallisen aikansa sukupolvea. Hän todennäköisesti tarkoittaa maailman viimeisintä sukupolvea, jonka aikaisista maailmantapahtumista Hän oli juuri kertonut. Tästä voidaan päätellä, että lopun aikojen profetiat tulevat toteutumaan yhden sukupolven aikana, eikä siis pitkällä aikavälillä. Jeesus mainitsee, että lopun aikojen ahdistuksen päiviä lyhennetään valittujen tähden. Ymmärtäisin, että päivien lyhentäminen tarkoittaa sitä, että Jeesus tulee hakemaan omansa kotiin, ennenkuin ahdistuksen aika käy liian raskaaksi.

”Ja ellei niitä päiviä olisi lyhennetty, ei mikään liha pelastuisi; mutta valittujen tähden ne päivät lyhennetään.”

Matteus 24 : 22

Jooelin kirjan ennusteet ovat myös suuria ja vaikuttavia:

”Puhaltakaa pasunaan Siionissa, toitottakaa torvia minun pyhällä vuorellani. Jokainen maan asukas on vapiseva, sillä Herran päivä tulee. Niin, se on lähellä: pimeyden ja synkeyden päivä, pilvien ja pilkkopimeän päivä.

Vuorille levinneenä niinkuin aamurusko on lukuisa ja väkevä kansa, jonka vertaista ei ole ollut ikiajoista asti eikä tämän jälkeen enää tule, tulevaisten polvien vuosiin saakka. Sen edellä käy kuluttava tuli, sen jäljissä polttava liekki. Niinkuin Eedenin puutarha on maa sen edessä, sen jäljissä on autio erämaa, eikä jää ketään, joka olisi siltä pelastunut.

Ne ovat näöltänsä kuin hevoset, ja niinkuin ratsut ne juoksevat. Ryskyen kuin sotavaunut ne hyppivät vuorten huipuilla, räiskyen kuin tulen liekki, joka kuluttaa oljet; ne ovat kuin väkevä kansa, sotarintaan asettunut. Niitten edessä kansat vapisevat, kaikki kasvot kalpenevat. Ne juoksevat kuin sankarit, kuin soturit ne nousevat muurille. Jokainen kulkee tietänsä suoraan, ei mutkittele polullansa. Toinen ei sysi toistansa: jokainen kulkee omaa suuntaansa. Heittoaseitten välitse ne syöksyvät pysähtymättä.

Kaupunkiin ne hyökkäävät, ryntäävät muurille, nousevat taloihin, tulevat ikkunoista sisään kuin varas. Niitten edessä maa vapisee, ja taivaat järkkyvät; aurinko ja kuu käyvät mustiksi, ja tähdet kadottavat valonsa. Ja Herra antaa äänensä jylistä sotajoukkonsa edellä, sillä ylen lukuisa on hänen väkensä, sillä väkevä on hänen käskynsä täyttäjä, sillä suuri on Herran päivä ja sangen peljättävä: kuka voi sitä kestää ?

Mutta vielä nytkin, sanoo Herra, kääntykää minun tyköni kaikesta sydämestänne, paastoten, itkien ja valittaen. Reväiskää rikki sydämenne, älkää vaatteitanne, ja kääntykää Herran, teidän Jumalanne tykö; sillä hän on armahtavainen ja laupias, pitkämielinen ja armosta rikas, ja hän katuu pahaa.”

Jooel 2 : 1- 13

Jooel vertaa näkyä Jumalan sotaväestä hänen aikakautensa aikaisiin hevosiin ja sotavaunuihin, miten muutenkaan hän olisi voinut siihen aikaan näkyä ihmisille ymmärrettävästi selittää. Sydämen rikki repäisyllä hän tarkoittaa katumusta. Siihen aikaan repäistiin paita halki, jos jotain tunnekuohua oli.

”Niitten edessä maa vapisee ja taivaat järkkyvät; aurinko ja kuu käyvät mustiksi, ja tähdet kadottavat valonsa.” Tämän kohdan on tulkittu tarkoittavan sitä, että Herran sotaväen kirkkaus on niin suuri, että näyttäisi siltä, kuin niiden tullessa kaikki taivaankappaleiden valot pimentyisivät. Ellei tuo jae sitten tarkoitakin sitä, että taivaan sotajoukkojen saapumista edeltää maan järkkyminen ja taivaankappaleiden sammuminen. Kukaan ei voi olla täysin varma – jos rehellisiä ollaan – kumpaa tuo profetia lopulta tarkoittaa. Taas tässä jakeessa puhutaan pimeydestä, ennenkuin Herran päivä tulee:

”Minä annan näkyä ihmeitä taivaalla ja maassa: verta, tulta ja savupatsaita; aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja peljättävä. Ja jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu. Sillä Siionin vuorella ja Jerusalemissa ovat pelastuneet, niinkuin Herra on sanonut; ja pakoonpäässeitten joukossa ovat ne, jotka Herra kutsuu.”

Jooel 2 : 30 – 32

Jooelin kirja profetoi uudelleen:

”Lähtekööt liikkeelle, hyökätkööt kansakunnat Joosafatin laaksoon; sillä siellä hän istuu tuomitsemassa kaikkia pakanakansoja, joka taholta tulleita. Lähettäkää sirppi, sillä sato on kypsynyt. Tulkaa polkemaan, sillä kuurna on täynnä ja kuurna-altaat pursuavat ylitse; sillä heidän pahuutensa on suuri. Meluavia joukkoja, meluavia joukkoja ratkaisulaaksossa ! Sillä lähellä on Herran päivä ratkaisulaaksossa !

Aurinko ja kuu käyvät mustiksi, ja tähdet kadottavat valonsa. Herra ärjyy Siionista, ja antaa äänensä kuulua Jerusalemista, ja taivaat ja maa järkkyvät; mutta Herra on kansansa suoja, Israelin lasten turva. Ja te tulette tietämään, että minä olen Herra, teidän Jumalanne, joka asun Siionissa, pyhällä vuorellani. Ja Jerusalem on oleva pyhä, ja vieraat eivät enää kulje sen läpi.”

Jooel 3 : 12 – 17

Lopun aikojen profetioissa kerrotaan, että pahuus ja viha tulevat lisääntymään maailmassa, kuten tässäkin sanotaan: ’heidän pahuutensa on suuri’. Ei ihme, että Jumala nousee lopulta hävittämään pahuuden maailmasta. Lopun ajat ovat kuitenkin uuden, paremman ajan alku, kuten Raamatussa verrataan sitä synnytystuskiin.

Jeesus on jo sanonut joillekin nykyajan ihmisille : ’Minä tulen pian’, mutta Hän sanoi niin jo eläessään maan päällä yli 2000 vuotta sitten. Hänelle se ehkä onkin ’pian’ tapahtuva asia, mutta meidän ajassamme se saattaa tarkoittaa vuosia, vuosikymmeniä tai vuosisatoja. Tai sitten päinvastoin; hyvin lähellä olevaa aikaa. Raamatussa sanotaan, että Jumalalle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta on kuin yksi päivä. Se kertoo siitä, että Hänen ulottuvuudessaan ei ole ajankulua, niinkuin meillä on täällä maan päällä. Edes Jeesus ei tiedä, milloin on Jeesuksen uuden tulemisen päivä, sillä Poika tekee kuten Isä tahtoo.

Jotkut – jo edesmenneetkin opettajat – ovat tulkinneet tämä niin, että hetkeä ja päivää emme tiedä, mutta Jeesuksen paluun aikakauden voisimme profetioista tunnistaa. Väistämättä me lähestymme sitä aikaa, mutta en lähtisi uskomaan ennustelevia vuosilukuja, sillä niitä on turhaan ennusteltu jo usein historian aikana. Kuuluisin nykyajan ennustelu sijoittui vuosituhannen vaihteeseen vuonna 2000 ja sen jälkeen pienemmässä muodossa, olikohan se vuoteen 2012. Elokuvateollisuus on myös voinut vaikuttaa ennusteluihin, sillä edelleenkin on ihmisiä, jotka uskovat fiktiivisten elokuvien olevan totta.

Selkeimmät Raamatun ennusteet lopun ajoista ovat nämä kaksi; maailman pimeys (myös symbolisessa mielessä) ja evankeliumin levinneisyys koko maailmaan. Hyviä tulevaisuuden suunnitelmia ei pidä kenenkään hyljätä profetioiden tai maailman tilanteiden vuoksi. Ihmisen kuuluu elää elämäänsä täydesti loppuun asti, luovuttaminen ei ole oikea ratkaisu. Lopun ajan ennusteet Raamatussa eivät ole pelotteita, ne vain valmistavat uskovia siihen, että muutoksia on joskus tulossa ja uskoville ne ovat lopulta hyviä muutoksia.

”Mutta siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan, eivät taivasten enkelit, eikä myöskään Poika, vaan Isä yksin.”

Matteus 24 : 36

”Sentähden olkaa tekin valmiit, sillä sinä hetkenä, jona ette luule, Ihmisen Poika tulee.”

Matteus 24 : 44

Miten Jeesuksen uuteen tulemiseen voi valmistautua ?

Vastaus : Pitämällä joka päivä Jeesus sydämessä. ❤ Siunausta