Kiitollisuus ja puhdas elämä ovat avaimia onneen

”Siis, rakkaani, samoin kuin aina olette olleet kuuliaiset, niin ahkeroikaa, ei ainoastaan niinkuin silloin, kun minä olin teidän tykönänne, vaan paljoa enemmän nyt, kun olen poissa, pelolla ja vavistuksella, että pelastuisitte; sillä Jumala on se, joka teissä vaikuttaa sekä tahtomisen että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi.

Tehkää kaikki nurisematta ja epäröimättä, että olisitte moitteettomat ja puhtaat, olisitte tahrattomat Jumalan lapset kieron ja nurjan sukukunnan keskellä, joiden joukossa te loistatte niinkuin tähdet maailmassa, tarjolla pitäessänne elämän sanaa, ollen minulle kerskaukseksi Kristuksen päivänä siitä, etten ole turhaan juossut enkä turhaan vaivaa nähnyt.”

Paavalin kirje filippiläisille 2 : 12 – 16

Paavali muistuttaa, että silmän palvonta ei riitä pelastukseen. Ei riitä se, että seurakunnassa olemme hurskaita, vaan puhtauteen täytyy pyrkiä myös silloin, kun kukaan seurakuntalainen ei ole näkemässä. Karkeasti sanottuna; ’ei sovi rynnätä kirkosta kapakkaan’.

”Jumala on se, joka teissä vaikuttaa sekä tahtomisen ja että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi”. Pyhä Henki pyhittää ihmistä ja Henkeä loukkaa kaikki Jumalan tahdon vastainen toiminta johon ihminen lankeaa. Pyhää Henkeä loukkaa myös ihmisen vihaiset, kateelliset ja katkerat ajatukset. Paavali kirjoitti usein: ’Pois se!’ Tämä on ihan käytännössä mahdollista; käske pahoja ajatuksia väistymään ja ylistä ja kiitä heti hyvää Jumalaa. Valvo ajatuksiasi, ettei paha pääse niitä valtaamaan, voit itsekin paremmin kun ajattelet positiivisesti. Sillä ajatuksista lähtevät myös lopulta teot.

Samoin kiusaukset ahneuteen on hyvä katkaista heti alkuunsa kiitoksella Jumalan puoleen. Kiitä vähästäkin ja tunnet saaneesi paljon. Jos kiität esimerkiksi puolisostasi joka aamu Jumalaa, hän alkaa näyttämään paljon ihanammalta ja kiusaukset muihin suuntiin alkavat tuntua turhilta.

Kiitollisuus vaikuttaa kuin lääke

Kiitollisuus on tehokas lääke yleiseen tyytymättömyyteen ja ahkeran kiittämisen seuraksena vähitellen voi huomata monia hyviä asioita elämässä, mitkä aiemmin olivat tottumuksen vuoksi ikäänkuin näkymättömissä. Jos esimerkiksi lapsesi väsyttää sinua, kiitä hänestä joka aamu Jumalaa. Alat huomata, kuinka siunattu olet, kun olet saanut oman ihanan lapsen ja kasvatuksen vaivat kevenevät oman valoisan asenteen myötä. Lapsikin alkaa käyttäytyä paremmin, kun häneen suhtaudutaan positiivisesti ja rakkaudella.

Kiitollisuus on avain onneen

Joku toinen ehkä ajattelisi, että rakkaus on avain onneen. Toki rakkaus on suurinta onnea, mutta jos ei osaa olla siitä kiitollinen, rakkaus näivettyy pian arkiseksi tottumukseksi. Ihmiset, jotka omaavat kiitollisuuden lahjan, ovat keskimäärin onnellisempia kuin he, jotka tahtovat elämältä aina vaan enemmän ollakseen onnellisia. Jälkimmäiset yleensä ajattelevat: ’sitten kun olen saavuttanut tuon tai tuon asian, olen onnellinen’. Onnellisuus ei ole ’sitten kun’ saavutettavissa, se on juuri tänään mahdollista kiitollisuuden kautta.

Joku voisi ehkä edelliseen kommentoida, että on vain yksi avain onneen ja se on Jeesus. Sekin on oikein sanottu, mutta ilman kiitollisuutta uskokin voi kuivettua rutiininomaiseksi suorittamiseksi. Kiitollisuus Jumalaa kohtaan pitää uskon elävänä joka päivä.

Paavali kirjoitti toiveen, että Jumalan lapset olisivat tahrattomia ’kieron ja nurjan sukukunnan’ keskellä. Maailmassa on paljon vääryyttä, myös ihmisten asenteissa. Väärät asenteet tarttuvat ihmisistä toisiin esim. työyhteisöissä tai koulumaailmassa. Tiedämmehän uutistenkin perusteella huonoista työilmapiireistä ja koulukiusaamisesta. Voi tuntua joskus vaikealta olla positiivinen negatiivisessa ympäristössä, mutta Jumalan Pyhän Hengen avulla se onnistuu. Pyhä Henki opettaa ihmistä sisältä käsin, että negatiivisuus on väärä tie, eikä sille pidä astua. Ole positiivinen ja elä tahrattomasti sen vuoksi, että olet uskollinen Jumalalle. Jumala antaa siihen voimia, kun pyydät sitä rukouksessa.

Voiko sitten köyhä ja yksinäinen olla onnellinen ? Jumalan avulla voi olla onnellinen lähes missä olosuhteissa tahansa. En tarkoita vähätellä vaikeuksia, olenhan niitä itsekin kokenut, mutta Jumala on ihmeellinen voiman, rakkauden ja hyvän energian lähde. Pyydä kiitollisuuden taitoa Jumalalta, jos kiitollisuus muuten on sinulle vaikeaa. Kun kiität Jumalaa ahkerasti ja aidolla sydämellä, muitakin siunauksia saattaa tulla tiellesi ihan yllättäen.

Siunattua kesän jatkoa, kuuntele tuulen huminaa puissa ja laineiden iloista liplatusta. Koko luomakunta todistaa, että Jumala on hyvä ❤

Photo by Daniel Spase on Pexels.com