Mitä tänään opin ortodokseilta

Tämän artikkelin tarkoitus ei ole ekumeeninen eikä käännyttävä, mutta muiden kirkkojen erilaisista tavoista palvoa Jeesusta voi joskus oppia jotain hyödyllistä omaan uskonelämään.

Katsoin tänään TV:stä ortodoksisen jumalanpalveluksen, joka lähetettiin Jyväskylästä. Olen vierastanut aiemmin ortodoksien tapaa ylistää neitsyt Mariaa (Jeesuksen synnyttäjää) ja ortodoksien kultakoristeltuja pyhäkköjä. Kaikki asiat näyttävät kuitenkin kaukaa katsottuna erilaisilta kuin lähempää katsottuna. Tänään minulle avautui heidän kirkon kultakoristeiden symbolisuus, vaikka sitä ei messussa mainittukaan. Kultakoristeellisuus ei taida ollakaan kirkon maallisen rikkauden symboli, vaan Jumalan valtakunnan rikkauden symboli. Ortodoksit voivat tietysti itse kertoa tämän asian tarkemmin, mutta minulle se kirkastui tällä tavoin. Raamattu kertoo, että taivaan valtakunnassa on kultaa, jalokiviä ja muita rikkauksia. Sen lisäksi Jumala on hengellisesti äärettömän rikas ja meitä ihmisiä siten rikastuttava.

Messussa laulettiin koko tunnin ajan ja papin puheen osuus oli aika lyhyt. Sen lisäksi he heiluttivat suitsukkeita messun aikana ja maalasivat ihmisten otsaan – ilmeisesti pyhää vettä ? Oletko koskaan pysähtynyt kuuntelemaan heidän lauluaan ? Sanat ovat siinä uskon kannalta tärkeimmät. Suurin osa ortodoksisten laulujen sanoista ylistää ja kiittää Pyhää Kolminaisuutta; Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Neitsyt Maria sai myös ylistystä, mutta se oli pienempi osuus lauluista. Lauluissa myös toistetaan usein armon pyytämistä Jumalalta.

Oletko ylistänyt ja kiittänyt Jumalaa yhtäjaksoisesti tunnin ajan ? Meidän evankelisluterilaisen kirkon messuissa on tietysti myös Jumalan kiitosta ja ylistystä, mutta ei näin runsaasti kuin ortodokseilla. Nyt ajattelen, miksi ei ole ? Jumala ansaitsee meidän kiitostamme ja ylistystämme paljon enemmän kuin sitä annamme.

Jumalan kiittäminen ja ylistäminen – nimenomaan ääneen – on henkeä ja mieltä kohottavaa. Arjen haasteissa se helposti unohtuu ja kiitos täytyy joskus puristaa itsestään ulos. Eihän sen näin pitäisi olla. Uskovan hengen täytyisi olla aina valmis ylistykseen ja kiitokseen ja tietysti Pyhä Henki auttaa siinä meitä. Hengellisen ylistävän musiikin kautta se monille on helpompaa, kuin löytää itse sopivia sanoja. Usko kuivettuu kuin mehukas viinirypäle pieneksi rusinaksi, jos elämme ilman kiitosta Jumalalle.

Meille suomalaisille melankolisuus on tutumpaa kuin iloisuus ja kiitollisuus. Eipä siis ihme, että monet suomalaiset ovat alakuloisia, vihaisia, stressaantuneita tai masentuneita. Ihmisen omasta negatiivisuudesta kumpuaa myös negatiivisuus muita ihmisiä kohtaan ja se ilmenee monin eri tavoin. Sillä on myös monia ikäviä seurauksia.

Annan tässä nyt uuden tehtävän heille, jotka eivät ole säännöllisesti kiittäneet Jumalaa.

Ota tavaksi kiittää ja ylistää Jumalaa joka päivä, vähintään 15 minuuttia aluksi. Sen jälkeen pidennä sitä aikaa vähitellen. Sitä voi tehdä hengellisen musiikin avulla, tai vaikka ulkona luonnossa liikkuessa, tai kesälaiturilla istuessa. Se, mitä myös opin ortodoksien jumalanpalveluksesta on se, että kiitokselle ei tarvitse keksiä mitään erityisiä syitä. Jumalan ei tarvitse palkita meitä millään materiaalisella hyvällä, jotta voisimme Häntä kiittää. Meidän tulee kiittää Häntä pyyteettömästi, koska Hän on Kaikkivaltias, kaiken Luoja ja meidän taivaallinen Isämme, joka rakastaa ja armahtaa meitä Poikansa Jeesuksen tähden.

Jumalan kiittäminen virkistää uskoamme ja toivoamme ja kun sen tekee säännöllisesti, vaikutukset voivat olla sitäkin suurempia, uskoisin, että jopa kokonaisvaltaiseen terveyteen. Minä olen kiitollinen ortodoksien jumalanpalvelukselle, joka vahvisti tänään kiitoksen ja Jumalan ylistyksen merkitystä. Se, mitä he voisivat oppia meiltä, on Jeesuksen asettaman leipä- ja viini- ehtoollisen suorittamisen messussa. Ainakaan tänään sitä ei suoritettu.

”Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, minun edessäni pitää jokaisen polven notkistuman ja jokaisen kielen ylistämän Jumalaa.”

Paavalin kirje roomalaisille 14 : 11

”Ja niillä neljällä olennolla oli kullakin kuusi siipeä, ja ne olivat yltympäri ja sisältä silmiä täynnä. Ja ne sanoivat lakkaamatta yötä päivää:

’Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias, joka oli ja joka on ja joka tuleva on.’ ”

Johanneksen ilmestys 4 : 8

”Sinä, meidän Herramme ja meidän Jumalamme, olet arvollinen saamaan ylistyksen ja kunnian ja voiman, sillä sinä olet luonut kaikki, ja sinun tahdostasi ne ovat olemassa ja ovat luodut.”

Johanneksen ilmestys 4 : 11

Ylistä ja kiitä Jumalaa tänään ja joka päivä. Siunausta ❤

Rukoilethan myös esirukouksia, katso täällä