Jumala paransi pitalisen

”Naeman, Aramin kuninkaan sotapäällikkö, oli herransa hyvin arvossa pitämä ja suurta kunnioitusta nauttiva mies, sillä hänen kauttansa Herra oli antanut Aramille voiton; ja hän oli sotaurho, mutta pitalitautinen.

Kerran olivat aramilaiset menneet ryöstöretkelle ja tuoneet Israelin maasta vankina pienen tytön, joka joutui palvelukseen Naemanin puolisolle. Tyttö sanoi emännällensä: ’Oi, jospa herrani kävisi profeetan luona Samariassa ! Hän kyllä päästäisi hänet hänen pitalistansa’.

Niin Naeman meni ja kertoi tämän herrallensa, sanoen: ’Niin ja niin on tyttö, joka on Israelin maasta, puhunut’.

Aramin kuningas vastasi: ’Mene vain sinne; minä lähetän kirjeen Israelin kuninkaalle’.

Niin Naeman lähti sinne ja otti mukaansa kymmenen talenttia hopeata, kuusituhatta sekeliä kultaa ja kymmenen juhlapukua. Ja hän vei Israelin kuninkaalle kirjeen, joka kuului näin:

’Kun tämä kirje tulee sinulle, niin katso, minä olen lähettänyt luoksesi palvelijani Naemanin, että sinä päästäisit hänet hänen pitalistansa’.

Kun israelin kuningas oli lukenut kirjeen, repäisi hän vaatteensa ja sanoi: ’Olenko minä Jumala, joka ottaa elämän ja antaa elämän, koska hän käskee minua päästämään miehen hänen pitalistansa ? Ymmärtäkää ja nähkää, että hän etsii aihetta minua vastaan’.

Mutta kun Jumalan mies Elisa kuuli, että Israelin kuningas oli reväissyt vaatteensa, lähetti hän kuninkaalle sanan: ’Miksi olet reväissyt vaatteesi ? Anna hänen tulla minun luokseni, niin hän tulee tietämään, että Israelissa on profeetta’.

Niin Naeman tuli hevosineen ja vaunuineen ja pysähtyi Elisan talon oven eteen. Ja Elisa lähetti hänen luokseen sanansaattajan ja käski sanoa: ’Mene ja peseydy seitsemän kertaa Jordanissa, niin lihasi tulee entisellensä, ja sinä tulet puhtaaksi’.

Mutta Naeman vihastui ja meni matkaansa sanoen: ’Katso, minä luulin hänen edes tulevan ja astuvan esiin ja rukoilevan Herran, Jumalansa nimeä, heiluttavan kättänsä sen paikan yli ja niin poistavan pitalin. Eivätkö Damaskon virrat, Abana ja Parpar, ole kaikkia Israelin vesiä paremmat ? Voisinhan minä yhtä hyvin peseytyä niissä tullakseni puhtaaksi’. Ja hän kääntyi ja meni tiehensä kiukustuneena.

Mutta hänen palvelijansa astuivat esiin ja puhuttelivat häntä ja sanoivat: ’Isäni, jos profeetta olisi määrännyt sinulle jotakin erinomaista, etkö tekisi sitä ? Saati sitten, kun hän sanoi sinulle ainoastaan: ’Peseydy, niin tulet puhtaaksi’.

Niin hän meni ja sukelsi Jordaniin seitsemän kertaa, niinkuin Jumalan mies oli sanonut; ja hänen lihansa tuli entisellensä, pienen pojan lihan kaltaiseksi, ja hän tuli puhtaaksi.”

Toinen Kuningasten Kirja 5 : 1 – 14
  • Numero 7 on symbolisesti Jumalan luku.