Tarkkaile ajatuksiasi, ettet eksyisi

Positiivisuus on valoa ja negatiivisuus on pimeyttä.

Valossa kylpevät usko, toivo ja rakkaus. Pimeyden mädännäisyyttä ovat epäusko, toivottomuus, viha, kauna, kateus ja ahneus. Kun puhutaan kuolemansynneistä, ne tarkoittavat juuri mielen negatiivisuutta, ihminen on silloin kuollut pois Jumalasta, vaikka hän olisi fyysisesti elossa.

Yksikin negatiivinen ajatus voi johtaa kokonaisvaltaiseen negatiiviseen näkemykseen; oma elämä, oma peilikuva, oma perhe ja koti, oma työ ja työkaverit alkavat näyttää riittämättömiltä negatiivisessa ajatusmaailmassa. Sen seurauksena tulee levoton mieli ja turhautuminen, kenties se rikkoo ihmissuhteitakin. Pimeydessä asuu myös häpeä ja epävarmuus, usko omaan itseensä alkaa hiipua. Pimeydessä on vaikeaa antaa anteeksi itselle ja muille ja se johtaa katkeruuteen. Pimeys voi johtaa myös pinnalliseen elämäntapaan, josta puuttuu sisäinen sisältö.

Tarkkaile, kuinka nopeasti yksi negatiivinen ajatus valtaa mielesi niin, että kaikki ympärilläsi alkaa pian näyttää surkealta. ’Älä anna pirulle pikkusormea, se vie koko käden’, niinkuin sanotaan. Piru todellakin elää negatiivisessa mielenmaisemassa, sillä pimeys on pahan valtakunta. Se syö ihmisen voimat sisältä käsin ja johtaa ihmisen ahneuteen, kiittämättömyyteen ja muihin synteihin. Negatiivinen mielenlaatu valittaa ja on tyytymätön, vaikka asiat elämässä olisivat hyvinkin. Negatiivisuus aiheuttaa lähellä oleville ihmisille mielipahaa ja halua vetäytyä kauemmas. Negatiivisuudessa ei ole empatiaa.

Positiivinen ajatusmaailma nostaa mielen toivorikkaaksi, luovaksi, ja se näyttää maailman, muut ihmiset ja ihmisen itsensä kauniimpana. Se ei ole ’sokeutta’, vaan se on rakkautta. Siellä missä on rakkautta, ei ole vihaa ja kaunaa, ei kateutta ja itsekkyyttä, vaan siellä on ymmärrystä, viisautta ja halua auttaa muita. Positiivinen ihminen vetää puoleensa ystäviä ja positiivinen asenne pitää perheen paremmin koossa. Positiivinen mielenlaatu on kiitollinen pienestäkin ja tuntee olevansa rikas, vaikka ilman maallista mammonaakin. Positiivinen ei lannistu, vaan kantaa toivoa mukanaan kaikissa tilanteissa.

Tarkkaile, kuinka yksikin positiivinen ajatus valaisee mielesi. Se on kuin kääntäisi valokatkaisijasta valon päälle. Kaikki asiat alkavat näyttää ympärillä ja omassa peilikuvassa paremmilta. Älä odota, että ensin pitää saada elämältä jotain hyvää, ennenkuin voit ajatella positiivisesti. Älä ajattele myöskään niin, että ensin sinun pitää onnistua jossakin tehtävässä, ennenkuin voit ajatella positiivisesti. Etsi jokin kaunis pienikin asia, josta voit kiittää Jumalaa. Kiitä joka päivä Jumalaa jostakin hyvästä, kuten läheisistä ihmisistä, kauniista luonnosta ja ruoasta, jonka sait syödä, vaikka se olisi vain kaurapuuroa. Kiitollisuus vetää puoleensa hyviä asioita ja antaa toivoa.

Nyt ehkä joku sanoisi tähän: ’hyvähän se on olla positiivinen kun on helppo elämä, mutta et ole kokenut sitä samaa, mitä minä olen kokenut’. Ensinnäkin; elämän ’helppous’ ei välttämättä johda positiivisuuteen ja toiseksi; positiivisuuden kautta elämä paranee. Olen kokenut vastoinkäymisiä minäkin ja Jeesuksen valoon päin katsominen on auttanut niistä yli. Pimeyden herra voi uskotella ihmiselle, ettei ulospääsyä pimeydestä ole, mutta se valehtelee. Aina on mahdollisuus pelastua pimeyden vallalta ja saada armo, rauha ja Jumalan siunauksia elämään, sillä Jeesus teki meille pelastustyön valmiiksi, meidän tehtäväksi jäi vain ottaa se luottamuksella vastaan. Jeesuksen kärsimys Golgatan ristillä ei ollut turhaa kärsimystä, vaan Hän teki sen kaikkien puolesta, että jokainen joka Häneen uskoo, voisi pelastua.

Pelastusta varten täytyy ensin nöyrtyä pyytämään anteeksi Jumalalta, että on kulkenut pimeitä polkuja valon polkujen sijaan. Anteeksipyyntö on johdatus totuuteen, ja vain totuudessa löytyy valo. He, jotka ovat eksyneet pimeyden valtaan, puhuvat, että pimeys on totta ja valo on satua. He valehtelevat, koska he uskovat pimeyden herran valheita. Älä sinä usko pimeyden valheita, vaan usko Jeesuksen valon totuuteen, vain siten voit pelastua. Et myöskään itse voi pelastaa itseäsi, vaan sen voi tehdä vain ja ainoastaan Jeesus, jolla on yliluonnolliset keinot parantaa ihmisten haavat, joita he ovat saaneet pimeyden teillä. Vain Jeesuksella on kyky luoda uutta ja parempaa vanhan tilalle.

Uskovillakin voi olla ajoittain kiusauksia eksyä pimeille teille ja juuri sen vuoksi omia asenteita ja ajatuksia pitää vartioida joka päivä. Aina kun tuntuu siltä, että valo loittonee omasta mielestä kauemmas, täytyy rukouksen ja Raamatun Sanan kautta palata takaisin valon lähteelle, Jeesuksen ristin juurelle.

”Ei kukaan ompele vanuttamattomasta kankaasta paikkaa vanhaan vaippaan; muutoin uusi täytetilkku repii palasen vanhasta vaipasta, ja reikä tulee pahemmaksi.

Eikä kukaan laske nuorta viiniä vanhoihin nahkaleileihin; muutoin viini pakahduttaa leilit, ja viini menee hukkaan, ja leilit turmeltuvat; vaan nuori viini on laskettava uusiin leileihin.”

Markus 2 : 21 – 22 Jeesuksen sanoja
  • vaippa = oli ennen vaate

Jeesus tarkoittaa edellisessä lainauksessa ihmisen uudestisyntymistä Jumalan voimalla. Jumala kasvattaa ja siunaa uudestisyntynyttä ihmistä. Uudestisyntyminen tapahtuu tässä elämässä ja vapauttaa ihmisen synnin taakoista.

Rukoilethan esirukouksia muiden puolesta, pyynnöt ovat täällä