Hyvää Äitienpäivää

Toukokuinen kaunis sunnuntai, kun satakielet ja peipposet laulavat ja niittykukat puhkeavat kukkaan, on sopiva päivä juhlistaa äitejä.

Äitiys on elämän kaunein arvonimi ja hyvin vastuullinen tehtävä. Lapset pitävät äidinrakkautta itsestäänselvyytenä ja sen vuoksi erityinen juhlapäivä muistuttaa lapsia siitä, että äitiys on sisältänyt rakkauden ja ilon lisäksi myös vaivannäköä, valvottuja öitä, uhrauksia, uupumista, huolia, rajojen asettamista, pitkämielisyyttä ja sairaiden lasten hoivaamista. Äitiydessä käydään läpi kaikki rakkauden vaatimukset, joista Jeesus puhui ja siinä samalla myös äidit itse kypsyvät rakkauden koulussa.

Erityisin ja tunnetuin äiti kautta aikojen oli Jeesuksen nuori äiti Maria. Hän sai kunnian kantaa kohdussaan Jeesusta, Jumalan Poikaa, joka vapautti ristinkuolemallaan ihmiset synnin taakoista ja pimeyden vallasta. Marian suru oli varmasti valtava kun hän näki poikansa ristillä. Hirveän kärsimyksen keskelläkin Jeesus kantoi huolta äidistään ja kehoitti opetuslastaan pitämään huolta äidistään. Siinä Jeesus antoi meille kaikille esimerkin, että aikuisten lasten vuoro on huolehtia ikääntyvistä äideistään.

”Kuudentena kuukautena sen jälkeen Jumala lähetti enkeli Gabrielin Galilean kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret, neitsyen tykö, joka oli kihlattu Joosef nimiselle miehelle Daavidin suvusta; ja neitsyen nimi oli Maria.

Ja tullessaan sisälle hänen tykönsä enkeli sanoi: ’Terve, armoitettu! Herra olkoon sinun kanssasi.’

Mutta hän hämmästyi suuresti siitä puheesta ja mietti, mitä tämä terveyhdys mahtoi tarkoittaa. Niin enkeli sanoi hänelle:

’Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen, ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman.’

Niin Maria sanoi enkelille: ’Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?’

Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: ’Pyhä Henki tulee päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi. Ja katso, sinun sukulaisesi Elisabet, hänkin kantaa kohdussaan poikaa vanhalla iällään, ja tämä on kuudes kuukausi hänellä, jota sanottiin hedelmättömäksi; sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.’

Silloin Maria sanoi: ’Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan’. Ja enkeli lähti hänen tyköänsä.

Luukas 1 : 26 – 38

Näissä Luukkaan evankeliumin jakeissa on viesti heille, jotka eivät ole vielä saaneet omaa lasta, vaikka ovat sitä toivoneet. Rukoile apua lapsettomuuteesi, sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Usko, että Jumala rakastaa sinua ja haluaa auttaa sinua.

Vaikeissa äiti-lapsisuhteissa paras tie eteenpäin on anteeksianto. Aikuisen lapsen on mahdollista antaa anteeksi äidin tekemät virheet ja ottaa elämä omiin käsiinsä. On elämän tuhlaamista, jos aikuinen ihminen jää riippumaan katkeruuteen ja käsittelee kaikki elämänsä ongelmat ja virheet äidin aiheuttamana. Se on turha, energiaa syövä kierre, jossa ei ole loppua. Jeesus vapauttaa siitäkin kierteestä ja antaa voimia anteeksiantoon ja armolliseen, pyyteettömään rakkauteen. Anteeksianto on tie vapauteen ja itsenäisyyteen, parempaan uuteen huomiseen. Anteeksiannossa ihminen viisastuu ja saa oikeuden Jumalan anteeksiantoon. Sillä jotta saisimme Jumalalta anteeksi, meidän täytyy osata myös itse antaa anteeksi, kuten Isä meidän-rukouksessa sanotaan; ’niinkuin mekin anteeksi annamme’.

Pyhä Henki on äidin kaltainen Henki, joka neuvoo ja muistuttaa meitä Jeesuksen opetuksista. Äitienpäivä voi siten olla myös Pyhän Hengen päivä. Rukoilen, että Pyhä Henki koskettaa sinua lempeästi tänään ja antaa sinulle raikasta iloa päivääsi.

Rakastetaan äitejämme ja lapsiamme.

Onnellista ja siunattua Äitienpäivää !

Photo by Elina Fairytale on Pexels.com